De lekkerste Zweedse worteltaart (mijn poging tot het namaken van de Morotsmuffin van Espresso House)

Gisteren kreeg ik een e-mailtje van Lore met de vraag of ik misschien mijn worteltaart-recept voor haar had. Ten eerste vond ik het superleuk om te lezen dat iemand blijkbaar mijn recept gemaakt had (soms vergeet ik dat er echte mensen meelezen) en ten tweede vond ik het eigenlijk wel een goed excuus om het recept weer online te zetten. Door mijn digitale verhuizing is mijn hele archief offline en ik moest daarom even graven, maar ik heb het gelukkig gevonden. Dus bij deze!

Eerder gepubliceerd op 4 december 2020.

Van de week was mijn zusje hier (no worries, ze zit in onze “bubbel” en we houden afstand) en toen hadden we het over die keer dat we bij haar op bezoek gingen in Oslo. Als we het over Zweden of Oslo hebben dan komt ook eigenlijk altijd even de Scandinavische koffieketen Espresso House voorbij. Het is helemaal niet zo bijzonder, maar op de één of andere manier roept het gewoon een fijn nostalgisch gevoel bij ons op. Ik neem er altijd hetzelfde: een vanille latte decafé en, als ik er trek in heb, een Morotsmuffin. En die Morotsmuffin (wortelmuffin), dat is zoiets wat ik dus al jaren probeer na te maken. Of ik er helemaal ben weet ik niet, maar ik heb inmiddels wel een heel goed alternatief te pakken in de vorm van een worteltaart. Vandaag werd het weer eens tijd om ‘m te bakken!

Een worteltaart klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar geloof me, het is echt een hit. Ben je op zoek naar een lekkere taart voor bij de thee of de koffie, die bij vrijwel iedereen in de smaak valt? Zoek dan niet verder, want ik heb het perfecte recept voor je. Het bakken van de taart is heel erg makkelijk en bovendien ben ik nog niemand tegengekomen die het niet lekker vond. Vergeet ook vooral de topping niet, want die maakt het helemaal af.

Ingrediënten voor de taart:

  • 3 eieren
  • 300 gram suiker
  • 300 gram bloem
  • Een eetlepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 eetlepel gemalen kardemom
  • 1,5 eetlepel gemalen kaneel
  • 150ml zonnebloemolie
  • 300 gram geraspte wortelen

    Optioneel: in plaats van de gemalen kardemom, of als toevoeging, kun je er ook voor kiezen om een potje hele kardemom te kopen. Je moet dan de korreltjes uit het velletje peuteren en ze vervolgens malen in een vijzel of (zoals ik het vaak doe) in een koffiebonenmaler. Deze keer was ik daar iets te lui voor (en ik had geen zin om de koffiebonenmaler schoon te maken), maar anders geeft het net wat meer smaak dan de gemalen kardemom.

Ingrediënten voor de topping:

  • 1 blokje Mon Chou (100 gram)
  • 1 bakje neutrale roomkaas (ongeveer 200 gram)
  • Poedersuiker naar smaak (ligt er aan hoe zoet je het wilt, ik gebruik denk ik ongeveer 100 gram)
  • Een scheutje vanille essence (optioneel)
  • De rasp van 1 limoen
  • Het sap van een halve limoen

Bereidingswijze

  • Verhit de oven voor op 170 graden Celsius
  • Mix voor de taart eerst alle droge ingrediënten met elkaar. Voeg dan de zonnebloemolie toe en mix goed. Rasp vervolgens de wortelen (of gooi ze gewoon in de keukenmachine, zoals ik doe) en roer dit door het mengsel. Blijf roeren en dan zul je zien dat het vanzelf een wat vochtig beslag wordt.
  • Doe wat bakpapier in een ronde bakvorm (die van mij is ongeveer 28cm) en dan kan het beslag er in. Het invetten van de vorm is trouwens niet nodig. De taart komt er bij mij tot nu toe iedere keer goed uit.
  • Het is afhankelijk van je oven voor hoelang de taart er in moet. Ik heb sinds kort een (andere) heteluchtoven en moest het dus ook even uitvogelen. Uiteindelijk heb ik de taart er eerst ingezet op 170C. Na de eerste twintig minuten zag ik echter dat het vrij snel ging, dus toen heb ik ‘m teruggedraaid naar 150C voor het laatste half uur (in totaal heeft de taart dus 50 minuten in de oven gestaan). Dit was precies goed! Bij jouw oven kan dit echter verschillen, dus houd ‘m de eerste keer een beetje in de gaten. Je weet dat de taart goed is als er een satéprikker min of meer droog uitkomt.
  • Terwijl de taart in de oven staat kun je de topping maken en dit is eigenlijk net zo simpel als de taart. Doe alle ingrediënten in een kom en mixen maar! Ik raad je aan om met wat minder poedersuiker te beginnen en tussendoor even te proeven. Je kunt zo makkelijk zelf bepalen hoe zoet je de topping maakt.
  • Wacht tot de taart is afgekoeld en smeer daarna de topping erop. Violà!

Zoals je ziet is deze taart niet vegan, maar ik denk dat je ‘m vrij gemakkelijk kunt veganizen door de eieren te vervangen met lijnzaad+water, en de (room)kaas te vervangen door vegankaas of bijvoorbeeld vegan boter.

Laat me weten wat je er van vindt als je ‘m geproefd hebt! Ik ga vandaag lekker nog een stukje bij m’n thee nemen 😉 (en wat punten rondbrengen bij familie, want die zijn er ook dol op)

Liefs!

4 reacties op “De lekkerste Zweedse worteltaart (mijn poging tot het namaken van de Morotsmuffin van Espresso House)”

  1. Ik heb nog maar één keer worteltaart gegeten en die vond ik niet lekker dus misschien moet ik die van jou eens maken en zien of je me kan bekeren, haha 😀

  2. Klinkt goed! Worteltaart is een van mijn favoriete taarten, al ben ik vrij kritisch en vind ik hem vaak net te zoet als ik het ergens eet 😀

    1. Ja, dat ken ik! Ik doe vaak wat minder suiker in het recept… beetje op gevoel. Maar ja, dat kan ik natuurlijk niet opschrijven, want dan is het geen recept, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *