Ik keek zeven films om mijn rusteloze geest te temmen en het hielp niks, maar leuk was het (op zich) wel

Het was een spontaan idee: iedere avond een film kijken. Ik deed het al een tijdje niet meer. Vaak was ik te moe (het gemak van doelloos surfen op YouTube lonkte onweerstaanbaar) of raakte ik op de streamingsdiensten verstrikt in de wirwar van keuzes. En het was ook al even geleden dat ik ergens 90 minuten mijn volle aandacht bij had kunnen houden. Is het niet bizar dat je tijdens het kijken van tv óók nog een andere vorm van prikkels zoekt door gedachteloos te scrollen op je telefoon?

Maar nu, met de vrijheid van de vakantie voor me uitgestrekt, had ik werkelijk geen enkel geldig excuus meer om de films, die al zo lang op mijn lijstje stonden, eindelijk te gaan kijken. En misschien, dacht ik hoopvol, zou dit me helpen om mijn rusteloze geest te temmen.

(Lezer, dat bleek natuurlijk ijdele hoop).

De afgelopen week keek ik zeven films en mijn geest stuitert nog net zoals voorheen. Máár ik vinkte wel twee films af van mijn lijstje en voelde me weer even zeventien, de tijd waarin ik het verdwijnen in een film zo ontzettend fijn vond.

(Laatst las ik ergens dat je tijdens je volwassenheid je uiterste best doet om weer terug te keren naar de dingen die je zo fijn vond tijdens je jeugd. Ik denk dat er een kern van waarheid in zit.)

Deze films keek ik, gerangschikt op favoriet:

7. Meet Cute

In Meet Cute ontdekt Sheila (Kaley Cuoco) een manier om haar date met Gary (Pete Davidson) steeds weer opnieuw te kunnen beleven. Ze gaat honderden keren terug in de tijd, met als doel om de toekomst te veranderen, maar dit gaat natuurlijk helemaal mis. Deze film is een gekke mix tussen 50 First Dates, About Time en Eternal Sunshine and the Spotless Mind, maar weet eigenlijk niet hetzelfde niveau te bereiken. Nergens gaat het echt de diepte in (al proberen ze het wel) en eigenlijk vond ik het ook nergens écht grappig. En ik snap ook niet wat iedereen zo leuk vind aan Pete Davidson, want die heeft in deze film echt het charisma van een vaatdoek. Wat mij betreft kun je deze overslaan.

6. Space Cadet

Ok, ok, hear me out. Deze film vond ik héél leuk, ook al sloeg het helemaal nergens op. Hij staat op nummer zes, omdat ik onderstaande films eigenlijk niet met goed fatsoen lager op de ladder kon plaatsen, maar dat wil dus niet zeggen dat ik ‘m slecht vond. Space Cadet gaat over Rex, een party girl uit Florida, die min of meer per ongeluk in het trainingsprogramma voor astronauten terechtkomt. Er gebeuren vervolgens allerlei dingen die helemaal niet kunnen, maar vermakelijk is het wel. Gewoon een fijne film voor als je niet wilt nadenken.

5. Shortcomings

Shortcomings is een verfilming van het gelijknamige graphic novel en ontdekte ik per toeval. Het gaat over filmmaker Ben dit een beetje moeite heeft met volwassen worden. Pretentieus, duikt graag in de slachtofferrol en laat volgens mij z’n was gewoon nog door z’n moeder doen (bij wijze van spreken). Zo’n figuur. Je begrijpt het wel als zijn vriendin ‘m dumpt. Ben begrijpt het echter niet en gaat op onderzoek uit. Pluspunten: mooi gefilmd, charmante acteurs en grappige dialogen.

4. Spin me round

Aubrey Plaza? Count me in. In Spin me Round zien we hoe restaurantmanager Amber (Alison Brie) op haar werk wordt uitgekozen voor een speciaal trainingsprogramma in Italië. Eenmaal aangekomen gebeuren er vreemde dingen. Aubrey Plaza speelt de de assistente van de wat bijzondere CEO van de restaurantketen. De film was grappiger dan verwacht, maar ook vreemder. Ik wist na afloop niet zo goed wat ik er van moest vinden, maar ik ben wel de hele tijd vermaakt, dus…

3. Good Grief

Deze film werd geschreven en geregisseerd door Dan Levy (ik ken hem vooral van de serie Schitt’s Creek). Aan het begin van het verhaal zien we hoe Marc (Dan Levy) zijn partner verliest. Hoe ga je met zoiets om? Gelukkig zijn er vrienden om hem te helpen. Een lieve en grappige film. Pluspunten voor de mooie scenes in Parijs (en sowieso de prachtige interieurs!).

2. May December

Bij het zien van bovenstaande foto krijg ik vanzelf weer de kriebels. Dat onheilspellende gevoel had ik eigenlijk de hele film. In May December speelt Natalie Portman de actrice Elizabeth Berry, die voor een rol op bezoek gaat bij Gracie (Julianne Moore) en Joe (Charles Melton). Gracie en Joe hadden een affaire toen Joe nog maar 13 jaar was, en Gracie al 36. Het was een groot schandaal, waarvoor Gracie ook in de gevangenis heeft gezeten. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben ze kinderen en lijken ze gelukkig. Maar is dat echt zo? Drie ijzersterkte acteurs zorgen er voor dat deze film onder je huid kruipt.

1. Past Lives

Op nummer één staat Past Lives. Een film die ik al heel lang wilde zien en net zo mooi bleek te zijn als dat ik dacht (of misschien nog wel mooier). Nora en Hae Sung, twee jeugdvrienden, verliezen elkaar uit het oog als Nora’s familie uit Zuid-Korea naar Amerika emigreert. Tientallen jaren later worden ze herenigd, maar allebei hebben ze inmiddels al een heel leven geleid. Deze film gaat over de liefde en de keuzes die een leven bepalen. Aan het eind van de film brak mijn hart een beetje. Deze wil je zien! ♥

Liefs! x

4 reacties op “Ik keek zeven films om mijn rusteloze geest te temmen en het hielp niks, maar leuk was het (op zich) wel”

  1. De vergelijking met een vaatdoek deed me hardop lachen, hahaha! Je hebt mijn nieuwsgierigheid gewekt voor Good Grief, die ga ik zeker een kans geven. Mocht je nog op zoek zijn naar een film vol esthetische beelden en een goed verhaal, kan ik Lady Bird aanraden:)

    1. Die vergelijking had ik bijna verwijderd, want ik vind ‘m zo onaardig van mij… Maar ik vond ‘m wel echt een beetje suf! En jaaaa, love Lady Bird!

  2. Ik ken geen enkele film van je lijstje! Maar wel een leuk idee om elke avond een film te kijken, al duren ze tegenwoordig vaak wel véél langer dan 90 minuten (dat vind ik echt lastig soms).
    Ik probeer ook wat meer films te kijken. Ik keek vorige week Irish Wish, haha. Echt zo’n foute film. Zo slecht dat hij bijna goed is :’)

  3. Nog nooit van al deze films gehoord! Misschien waag ik me weleens aan de hoogste scorende van je lijstje 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *